چطور منابع انسانی خود را با توجه به تحولات دنیا، آموزش دهیم:
این یک حقیقت است که سرمایه اصلی سازمان ، نیروی انسانی آن است . اما نه هر نیروی انسانی مطلوب سازمان است بلکه این نیروی ماهر است که به سازمان در پیشبرد اهدافش یاری می رساند . آموزش منابع انسانی در اینجا نقش کلیدی دارد.
مهارت ،تعریف مشخصی دارد که عبارت است از توانایی انجام یک وظیفه به نحوی که به نتیجه و دستاورد مشخصی با صرف زمان و انرژی مشخص ، منتج شود . در جای دیگری مهارت توانایی بدست آمده از طریق یادگیری همراه با تلاش تعریف شده است . با در نظر گرفتن تعریف مهارت، می دانیم که مهارت آموزی نه تنها نتیجه یادگیری است، بلکه نتیجه عمل به آنچه یاد گرفته ایم و تکرار آن است، که نیاز به تلاش دارد . به همین دلیل است که تنها انتقال دانش انجام یک کار مهم نیست بلکه تکرار انجام آن کار تا زمان رسیدن به مهارت مطلوب اهمیت دارد .
اینکه بدست آوردن مهارت در انجام یک کار، چه منابعی، در چه مدت زمانی لازم دارد ، کاملا به بررسی های کارشناسان ،در واحد های منابع انسانی و آموزش هر سازمان بستگی دارد و از کاری به کار دیگر و مهارتی تا مهارت دیگر متفاوت است.
متدهای آموزشی و آموزش سازمانی و آموزش منابع انسانی در سازمان ، در طول سالها شامل تحولات زیادی در خصوص محتوا و سبک های آموزش شده است. این تغییرات به صورت اولیه ناشی از تغییرات در فناوری بوده است. لازم به ذکر است که رشد تکنولوژی، دسترسی به اطلاعات، تغییرات فرهنگی و تحولات اجتماعی همه جزء عواملی هستند که در ساختار آموزش های سازمانی تاثیر گذار است.
برای پرداختن به موضوع ،بهتر است بررسی از ترند آموزش در سال 2020 داشته باشیم. برای تمرکز بیشتر از چند زاویه به موضوع می پردازیم:
1- طراحی محتوای آموزش بر اساس نیاز فردی در سازمان:
واحدهای آموزشی در سازمان ها با توجه به مختصات شغلی هر فرد یا گروهی از افراد و چالش هایی که در حین انجام مسئولیت هایشان با آن مواجه می شوند، محتوای آموزشی لازم را طراحی کرده و در اختیار کارکنان قرار می دهند. این بدان معنی است که اهمیت سفارشی سازی دوره ها و محتوای آموزشی با توجه به نیاز کارکنان و چالش هایی که در انجام مسئولیت هایشان دارند در سال 2020 افزایش یافته و سازمان های دیگر یک دوره عمومی را برای کل کارکنان سازمان یا واحد در نظر نمی گیرند ، بدون آنکه بدانند این دوره یا محتوا دقیقا چه مشکلی را از کدام پرسنل حل می کند.
همچنین در تولید محتوای آموزشی از خود کارکنان سازمان جهت هر چه سفارشی تر کردن محتوای آموزشی استفاده می شود. محتوای آموزشی ارائه شده در طی دوره های آموزشی مختلف بوسیله کارکنان سازمان فیلتر شده و محتوا متناسب با نیاز روز آنها به روز می گردد. این امر نیروی انسانی را در فرآیند آموزش دخیل کرده و تاثیر آموزش را به حداکثر می رساند.
2- آموزش فناوری به عنوان یکی از مهمترین موضوعات، در برنامه آموزشی کل سازمان قرار می گیرد.
آموزش فناوری دیگر مختص به واحد های فناوری مانند واحد فناوری اطلاعات نیست و کارکنان سازمان با توجه به نوع مسئولیت خود و اینکه با چه فناوری ها و ابزارهای فناوری محوری کار می کنند، می بایست آموزش ببینند.
این باور که ماشین به طور کامل جایگزین انسان خواهد شد، عملا کنار گذاشته شده و باور اینکه انسان های با دانش فناوری در کنار ماشین، بهتر می توانند به حل مشکلات و افزایش بهره وری کمک کنند، جایگزین شده است . به همین جهت آموزش فناوری اولویت اول سازمان ها شده است.
از آنجا که فناوری در رقابت پذیری سازمان ها نقش عمده ای را بازی می کند، لذا سازمان ها هر چه بیشتر از فناوری سفارشی شده و متنساب با نیازهای خود استفاده می کنند که همین موضوع ضرورت آموزش فناوری در سازمان را باز هم افزایش می دهد.
3- تغییر سبک آموزشی از آموزش مدرک محور مقطعی به آموزش مداوم:
دیگر تعداد مدارک اخذ شده توسط پرسنل، ملاک پرونده آموزشی آنها نیست ، بلکه میزان درگیر بودن پرسنل با آموزش گرفته شده و نحوه به کارگیری مهارت کسب شده در کار، ملاک پرونده آموزشی نیروی انسانی در سازمان است.
در حالیکه برنامه های آموزشی سنتی بیشتر شامل کارگاه های یک روزه یا چند ساعته، وبینار ، صبحانه کاری ، دوره های آموزشی آنلاین یا آفلاین با اخذ مدرک می باشد ، برنامه های آموزشی نوین بیشتر شامل گیمیفیکیشن ، دوره های آنلاین سفارشی ، منتورینگ و کوچینگ و … می باشد.
4- ارتقای مهارت های نرم مهمترین نیز سازمان ها می شود:
کارکنان به خصوص مدیران در همه سطوح، به جهت تغییرات مهم در کار تیمی، نحوه و سیستم انجام مسئولیت ها مانند دورکاری و لزوم افزایش بهره وری ، نیاز بیشتری به ایجاد یا افزایش مهارت های نرم و توسعه فردی خواهند داشت. به همین دلیل استفاده از خدمات منتورینگ و کوچینگ به عنوان یک ابزار بسیار موثر توسعه فردی و ارتقای مهارت های نرم ، بیشتر در برنامه آموزشی سازمان گنجانده خواهد شد.
5- آموزش ویدیویی آنلاین به عنوان یک ابزار آموزش در نظر گرفته می شود:
با وجود تحولات وسیع در زیر ساخت فناوری اطلاعات و دستگاه های هوشمند موبایل ، آموزش های ویدیویی آنلاین به راحتی قابل ارائه هستند. این در حالی است که طی بررسی های علمی اخیر ، تفاوتی در میزان تاثیر آموزش های حضوری و آنلاین دیده نمی شود.
6- منتورها در سازمان نقش پر رنگ تری خواهند داشت:
کارکنان با دانش و تجربه بالاتر به عنوان منتور در کنار دیگر کارکنان روند آموزش و یادگیری را در آنها تسریع می کنند.
با در نظر گرفتن تحولات در دنیای پیرامون و تغییر در نیازهای نیروی انسانی همچنین با بررسی ترند آموزش و نیازهای سازمان، روش های آموزش نوین ، دوره های آموزشی جدید که در مجموع منتج به تحول در منابع انسانی است ، برای سازمانهایی که علاقه مند به ایجاد این تحولات هستند این سرفصلهای زیر پیشنهاد میشود:
– مهارت در خودآموزی ( Self-Study )
– مهارت استفاده از آموزش راه دور و آنلاین
– مهارت استفاده از نرم افزارهایی مانند نرم افزار مدیریت وظایف ( Task Management ) در تیمها ، نرم افزار مدیریت جلسات و … استفاده می شوند.
– مهارت ارتباط موثر
– مهارت مدیریت تیم از راه دور
– مهارت کوچینگ
– مهارت منتورینگ
به نظر میرسد پدیده کرونا فرصت مناسب و نیاز کافی را در سازمانهای پیش رو در ایران برای ایجاد تغییرات در سیستم آموزش فراهم کرده است.
مدیرانی که در حال گذران این دوران هستند با توجه به چالشها و مسئله های که در این دوران با تیم های خود داشته اند به صورت عمیق تر می توانند لزوم مهارت آموزی در خصوص عناوین پیشنهاد شده را ارزیابی کنند.
پرسش:
شما چه ساختاری را برای آموزش منابع انسانی خود طراحی کرده اید؟
تا چه میزان بر لزوم استفاده از مهارتهای نرم در تیمها تاکید دارید؟
کدام یک از مهارتهای پیشنهاد شده می تواند شما را توانمدتر کند؟
مقاله های مرتبط :